Posted on

Fransk konst och arkitektur dominerade Europas konstscen mellan det tolfte till femtonde århundradet. Höggotik var namnet på den medeltida gotiska perioden, som sträckte sig från cirka 1220 till 1300. Det var en av de mest revolutionerande epokerna, eftersom den breddade alla aspekter av konst. Gotisk konst mognade under den höggotiska perioden och fick ett stort uttryck i arkitekturen. Skulpturer, panelmålning, upplysta manuskript, målat glas och fresker var de andra dominerande höggotiska konstformerna som bär “kristen” och “sekulär” essens och presenterades i “typologiskt” format.

Franska katedraler är kanske den högsta härligheten i den höggotiska eran. Arkitekterna ville skapa en vision om det himmelska Jerusalem i katedralerna. De byggde därför höga kyrkor med väggarna i målat glas och skulpturer för att ge dem en “surrealistisk” belyst effekt. “Beauvais -katedralen”, byggd på samma principer som Chartres, var den sista och den högsta av alla höggotiska strukturer. Det kollapsade dock år 1272 och markerade därför slutet på experiment med höjder i katedralerna fasadmålare i västerås.

I slutet av det trettonde århundradet föddes en ny och mer förfinad stil, kallad “Rayonnant” -stilen. Denna stil innehöll genomarbetade geometriska mönster med plåt- och stångträ och strukturerad skulptering, och koncentrerade sig därmed på att ge en visuell behandling. Ett hisnande exempel på katedralen i “Rayonnant” -stil är “Sainte-Chapelle” (1248). Det kallas juvelen för den höggotiska eran, med väggarna av målat glas snarare än sten, och magnifika interiörer med mångfärgade mosaiker och statyer. “Great Rose Windows” som pryder västfasaderna på franska katedraler är kanske den bästa prestationen av “Rayonnant” -arkitektur. “Notre Dame de Paris” (1163-1345) och “Amiens-katedralen” (1300-talet) är de andra exemplen på denna arkitektur. “Rayonnant” -arkitektur spred sig över hela Europa, till exempel “Kölnerdomen” (1248-1880) i Rheinland Tyskland och “The Leon” (trettonde till sextonde århundradet) och “Toledo-katedralerna” (1226-1493) i Spanien.

Under samma period utvecklade engelsmännen två stora arkitektoniska stilar, som var “Dekorativ gotik” och “Vinkelrätt”, som var något inspirerade av “Rayonnant” -stilen. Dessa format saknade de rena linjerna i “Rayonnant” -arkitekturen och koncentrerade sig på snidade och färgade stenverk. “Lincoln Cathedral”, (1185-1311), Westminster och “The York Minster” är ett par kända exempel på denna arbetsstil.

Skulpturer fick en framträdande plats i den höggotiska eran, eftersom de dekorerade utsidan av katedraler och andra religiösa monument. Skulptur och måleri bevittnade radikala förändringar under den höggotiska perioden. Konstnärerna anpassade ett mer naturligt och avslappnat förhållningssätt i sin skulptur, en trend som är mycket tydlig i “Reims Cathedral” (trettonde till fjortonde århundradet). I slutet av 1400 -talet utvecklades och mognade skulpteringen, skärmarna blev mer eleganta och förfinade och fick en viss delikat stil. Denna stil blev känd som “International Gothic Style”. Skulpturen i “Strasbourg-katedralen” (1176-1439, Tyskland) presenterar ett av de mest överlägsna verken under denna period. Skulpturerna av Pisa Baptistery Pulpit (1269) och Siena Pulpit (1265-68) är landmärken i den italienska höggotiska stilen.

Gotiska målningar tog fart under den höggotiska perioden. De bar inflytandet från den ”internationella gotiska stilen”. Målarna betonade flytande böjda linjer och sofistikerad färgdekoration för att ge djup åt sitt arbete. Guld applicerades på panelen för bakgrund. Dessa målningar innehöll scener och figurer från “Gamla och Nya testamentet” och användes på prydnadspanelen bakom katedralens altare. Kristna och romanska fresker färgade Sydeuropa, medan målat glas prydde Nordeuropa. Panelmålning startade också under 1200 -talet från Italien och förökade sig sedan till resten av Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *